Zaczyna się sezon na młode, świeże warzywa. Dlatego proponuję szybki obiad, który nie zabiera dużo czasu, jest prosty w przygotowaniu, możemy go zrobić wg własnych upodobań i zawsze smakuje. To także dobry pomysł dla wszystkich, którzy dopiero zaczynają przygodę z kuchnią. Nic trudnego, a zdrowo i smacznie.
Składniki
- Podwójna pierś z kurczaka (można użyć również indyka lub polędwiczek wieprzowych, w zależności od upodobania lub tego, co akurat mamy w lodówce).
- Warzywa: pieczarki, kolorowa papryka, cebula, cukinia, czosnek, pomidorki koktajlowe lub inne, szparagi (kolor dowolny).
- Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka w proszku, ulubione zioła (mogą być włoskie lub chińskie, lub prowansalskie czy po prostu rozmaryn, tymianek, majeranek). Jeśli lubicie ostre potrawy, dodajcie ulubionych ostrych papryczek.
- Olej do smażenia.
- Ryż Basmati (u mnie, na 3 osoby 25 dkg suchego ryżu).
Przygotowanie
Całość zajmuje ok. 30 minut
Mięso kroimy w paski, cebulę w cienkie piórka, czosnek w plasterki. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki stołowe oleju i szklimy na nim cebulę z czosnkiem. Nie przypalcie, ponieważ zmienią smak potrawy. Kiedy cebula i czosnek będą już podsmażone, dodajemy zioła i paprykę w proszku, podgrzewamy, by wydobyć z nich aromat, wrzucamy mięso i dusimy całość na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając.
W międzyczasie gotujemy ryż wg zaleceń na opakowaniu. Jeśli nie mamy już torebki, to po prostu gotujemy ryż do miękkości w lekko osolonej wodzie, w proporcjach 1 miarka ryżu na 2 miarki wody.
Do mięsa na patelni dodajemy pokrojone warzywa (kroimy w ulubione kształty, plasterki, słupki, itp, ważne, żeby pokroić je tak, aby zbyt szybko nie rozpadły się podczas duszenia): najpierw paprykę, ponieważ wymaga najwięcej czasu, następnie pieczarki, cukinię i na końcu szparagi (jeśli macie, nie są obowiązkowe), podlewamy również odrobiną wody, by na patelni wytworzył się sos. Nie musi być go dużo, jednak pamiętajmy, że naszą potrawę podajemy z ryżem, zatem odrobina sosu będzie jak najbardziej na miejscu. Warzywa z mięsem dusimy do momentu, aż będą jeszcze sprężyste, będą stawiać lekki opór. Wówczas smakują najlepiej. Na koniec dodajemy pomidorki pokrojone na cząstki i całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Smacznego!